Web Analytics Made Easy - Statcounter

محمدپیام بهرام‌پور گفت: مردم ما هنوز نخواسته‌اند که آموزش و پرورش تغییر کند و اگر مردم بخواهند اوضاع متفاوت خواهد شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، هفته گذشته فرصتی دست داد تا در حاشیه برگزاری همایش معرفی دوره استادی 5، ملاقاتی با محمدپیام بهرام‌پور چهره شناخته‌شده و مربی برتر حوزه تدریس فن بیان و ارتباطات داشته باشیم و دقایقی با وی به گفتگو بنشینیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آن‌چه در ادامه می‌خوانید حاصل گفتگوی کوتاه ما با محمدپیام بهرام‌پور است. بی‌درنگ شما را به مطالعه این گفتگو دعوت می‌کنیم.

مرآت- بازار نقد سیستم آموزش رسمی کشور امروز بیش از هر زمان دیگری گرم است. کارشناسان سرشناسی نظیر دکتر مجید حسینی نیز امروز توجهات بسیاری را در حوزه نقد سیستم آموزشی کشور به خود جلب کرده‌اند. این یک نبرد تمام‌عیار علیه نظام آموزش رسمی است! در این نبرد، آیا سیستم آموزش غیررسمی با فربه شدن روزافزون از سیستم آموزش رسمی عبور خواهد کرد و آموزش رسمی به محاق خواهد رفت یا در نهایت سیستم آموزش رسمی تن به اصلاح می‌دهد؟

بله سیستم آموزش رسمی به عنوان سیستمی برای اخذ مدرک، تضعیف خواهد شد؛ البته نه به زودی. چه آن که امروز در آمریکا نیز این بازار گرم است؛ اما در آینده این سیستم قطعا ضعیف و ضعیف‌تر خواهد شد. از دیگر سو من فکر نمی‌کنم که آموزش و پرورش به معنای «مدرسه» از بین برود. تصور من این است که آموزش‌هایی که مدارس ارائه می‌شوند به آموزش‌هایی کاربردی که به درد زندگی می‌خورند، تبدیل خواهند شد؛ و نه حفظیات موجود.

تصور من در مجموعه بیش‌تر از یک‌نفر این است که کاری بکنیم تا سیستم آموزشی به خود بیاید و تغییر کند. توان ما محدود است و شاید نهایتا بتوانیم به 500 هزار نفر آموزش ارائه بدهیم اما این آموزش و پرورش است که 20 میلیون دانش‌آموز دارد و می‌تواند روی افکار آن‌ها کار کند.

مرآت- در اختیار داشتن 20 میلیون دانش‌آموز؛ بدون خروجی مشخص...

متاسفانه بله؛ اما اگر بتوان روی این سیستم کار کرد آن‌گاه می‌توان یک خروجی معنادار از آن دریافت کرد.

سنجش کارایی آموزش‌هایی که می‌بینیم، سخت نیست

مرآت-  طبق تعاریف، سواد به معنی دقیق کلمه دانشی است که به تغییری منجر شود. این مولفه، یک آزمون برای نوع آموزش و کارکرد آن محسوب می‌شود. از این منظر، دیدگاه شما درباره آزمون‌های رسمی همچون کنکور که کارآمدی آن به شدت مورد خدشه و مناقشه است، چیست؟

من باید ببینم اکنون با همسرم چگونه تعامل می‌کنم؛ چقدر دعوا می‌کنیم و چقدر آرامش داریم. سپس به یک کلاس آموزشی ارتباط با همسر بروم و ببینم میزان دعواهای ما چقدر کاهش پیدا کرده است. می‌توان به سادگی اثربخشی آموزش‌ها را سنجید. به نظر من سنجش کارآمدی آموزش با ارزیابی میزان تغییری که در ما ایجاد می‌کند بسیار آسان‌تر از سنجش به واسطه امتحان است؛ چراکه شما می‌توانید در امتحان تقلب کنید اما در زندگی چگونه می‌خواهید تقلب کنید؟ نوع زندگی شما نشان‌دهنده نتیجه آموزشی است که شما دریافت کرده‌اید.

سوءاستفاد‌ه‌کننده‌ها همیشه در کمین‌اند!

مرآت- جناب بهرام‌پور! ما در ایران با حجم انبوهی از کارشناسان مواجه هستیم! شما اگر بخواهید درباره فیزیک کوانتوم و مسائل دقیق نظامی هم با کسی بحث کنید، احتمالا کسانی را در خیابان خواهید یافت که درباره این مباحث اظهارنظر کارشناسی کنند! آیا اقدام شما در راستای برگزاری دوره‌های استادی و تشویق مخاطبانتان برای مدرس شدن، دمیدن در آتش خوداستادپنداری ما ایرانیان نیست؟

خیلی‌ها می‌گویند آیا این کار شما باعث نمی‌شود که افراد غیرمتخصصی به حوزه آموزش وارد شوند؟ پاسخ من این است که قطعا این اتفاق می‌افتد! اما مگر داعش از دل اسلام بیرون نیامده؟ آیا چون داعش وجود دارد، باید بساط اسلام را جمع کنیم؟ شما هرکاری را حتی اگر به بهترین شکل ممکن انجام دهید، یک‌سری آدم هستند که از آن سوءاستفاده می‌کنند.

آیا به این دلیل که عده‌ای از کار من بد استفاده می‌کنند من باید کارم را کنار بگذارم؟ یا من باید تلاش کنم، توانم را بیش‌تر کنم و آدم‌های بهتری را تربیت کنم که محاسن زیادی دارند و بدی‌هایی هم دارند. قانونی وجود دارد مبنی بر این که هرچیز که ساخته دست بشر است، بی عیب و نقص نیست. من باید ببینم بدی‌های آن‌چه که به عنوان یک بشر ساخته‌ام بر خوبی‌های آن می‌چربد یا بالعکس؟

اگر خوبی‌های آن‌چه که من ساخته‌ام بیشتر از بدی‌های آن باشد، خدا را شکر می‌کنم.

خودم در دوره‌های آموزشی ارتباط با همسر شرکت می‌کنم

مرآت- جناب بهرام‌پور! شما حدیقفی برای فعالیت خود قائل نیستید. در سخنرانی‌های خود نیز اشاره کرده‌اید که غایت کار شما این است که بر سر هر چهارراهی یک موسسه آموزشی باشد. شما همه مخاطبین خود را به مدرس شدن فرامی‌خوانید؛ سهم شاگردی در فعالیت‌های شما کجاست؟

واقعیت این است که ما در هر حیطه‌ای به استاد نیاز داریم. مثلا من که در حال تدریس فن بیان و ارتباطات هستم، آیا نیاز به آموزش ندارم؟ آیا من نیاز ندارم که شیوه ارتباط مطلوب با همسر را بیاموزم؟ من خودم در دوره‌های ارتباط با همسر شرکت می‌کنم و در دوره‌های کسب و کار آموزش می‌بینم. هریک از ما می‌توانیم در هزاران حیطه آموزش‌دهنده باشیم و در هزاران حیطه آموزش‌گیرنده.

یک فکر مسموم این است که یک استاد دانشگاه در رشته ریاضی بگوید من به هیچ آموزش دیگری نیاز ندارم. اگر من استاد ریاضی هستم نیاز دارم که ارتباط با همسر، تربیت فرزند و تعامل با دانشجویان را بیاموزم.

مرآت- و همه این آموزش‌ها در ساحت‌های غیررسمی اتفاق می‌افتد.

بله؛ چون این آموزش‌ها به طور رسمی وجود ندارد.

اگر مردم آموزش و پرورشِ مطلوب را بخواهند...

مرآت- به نظر شما سیستم آموزش رسمی کشورنفوذناپذیر نیست؟

خیر به نظر من نفوذناپذیر نیست. اگر بخواهم به سوال شما پاسخ سیاسی بدهم باید اشاره کنم که در سال 96، دو روحانیِ حاضر در انتخابات با دو خواننده دیدار کردند. اصلا با خوب و بد این واقعه کاری ندارم. به این دلیل که مردم موسیقی را خواستند، روحانیون به سمت موسیقی رفتند. اگر مردم آموزش و پرورش مطلوب را بخواهند چه اتفاقی می‌افتد؟

اصلاح آموزش و پرورش برای مسئولان سخت‌تر از دیدار با فلان خواننده نیست. پس مردم ما هنوز نخواسته‌اند که آموزش و پرورش تغییر کند و اگر مردم بخواهند اوضاع متفاوت خواهد شد. اتفاقا به نظر من تغییر بسیار ساده است و تنها باید اقبال مردمی اتفاق بیفتد. در فرایند آموزش، افراد می‌گویند چقدر مسأله هست که من آن‌ها را یاد نگرفته‌ام. اگر آموزش ببینم، در انتخابات آینده دیگر نگاه نمی‌کنم که کدام رئیس‌جمهور فقط وعده کاهش تورم را می‌دهد و با خودم می‌گویم اگر کاندیدایی از اصلاح آموزش و پرورش هم سخن گفت، حرف مهمی برای گفتن دارد.

مرآت- به عنوان کسی که کار ارائه مشاوره اقتصادی به برخی از بزرگان کشور را بر عهده داشته‌اید، چه توصیه‌ای در حوزه اقتصاد به آقای رئیس‌جمهور دارید؟

من توصیه‌ای برای آقای رئیس‌جمهور ندارم! کارشناسان خبره‌تری هستند که به آقای رئیس‌جمهور مشاوره بدهند؛ اما من می‌توانم با مردم صحبت کنم. شرایط اقتصادی ما بد است؟ بله! بی‌کفایتی مسئولان جدی است؟ بله! اوضاع می‌توانست خیلی بهتر از این باشد؟ بله! اما سوال من این است که شما چگونه می‌‌توانستید بهتر باشید؟ شرایط بد است اما آیا من بهترینِ خودم بوده‌ام که حالا غر بزنم؟

حتی در این شرایط هم می‌توانید درآمد خوبی داشته باشید

باور من این است که در این شرایط اقتصادی هم اگر کسی خوب کار کند می‌تواند درآمدهای قابل توجه و درست و حلالی داشته باشد. اگر فقط غر بزنیم، چیزی به دست نمی‌آوریم.

مرآت- این همان استراتژی تغییر است که شما از آن سخن می‌گویید؟

بله. من باید از خودم بپرسم در این شرایط اقتصادی چه مهارت‌هایی را به مجموعه‌های مهارت‌هایم اضافه کرده‌ام. 9 ماه است که ما می‌دانیم در چالش شدید اقتصادی قرار داریم، ما در این 9 ماه چه کرده‌ایم؟ مسئولان را نمی‌توان تغییر داد اما خودمان را می‌توانیم تغییر بدهیم. برای تغییر مسئولان به ده سال جنبش اجتماعی نیاز دارید اما خودتان را می‌توانید به سرعت تغییر دهید.

من تمرکزم را روی چیزی می‌گذارم که راحت‌تر بتوان آن را تغییر داد؛ یعنی تغییر خودم. به نظرم این بهترین کاری است که می‌توان انجام داد.

مرآت- بابت وقت ارزشمندی که در اختیارم قرار دادید سپاسگزارم.

من هم از شما و همکارانتان تشکر می‌کنم.

انتهای پیام/

 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۳۵۷۲۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراد صحرایی: در دولت سیزدهم مرگ سند ۲۰۳۰ را اجرا کردیم / تغییر عناوین و حجم دروس مدارس برای اجرای برنامه‌های پرورشی

وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اینکه در این دولت مرگ سند ۲۰۳۰ را اجرا کردیم، گفت: دروس و حجم آن‌ها برای اجرای فعالیت‌های ورزشی و پرورشی تغییر می‌کند.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، رضا مراد صحرایی با اشاره به اینکه در این دولت مرگ 2030 را اجرا کردیم، اظهار کرد: در بدنه آموزش و پرورش افرادی بودند که همچنان به سند 2030 اعتقاد داشتند و حتی برای اجرای این سند بودجه و دفتر در آموزش و پرورش وجود داشت اما برای سند تحول بنیادین اعتباری نداشتیم.

وی افزود: برخی به اجرای سند 2030 و پایین آوردن سند تحول بنیادین اعتقاد داشتند.

صحرایی در پاسخ به این پرسش که دلایل بد بودن سند 2030 چیست، گفت: سند 2030 از خارج به ما دیکته شده است و همه بخش‌های آن نگران کننده است با این حال ممکن است، موارد خوبی مانند افزایش کیفیت را داشته باشد اما این موضوع در سند تحول بنیادین هم وجود دارد، وقتی سند داخلی داریم چرا باید از خارج سند بیاوریم.در سند 2030 مواردی وجود داشت که بر خلاف فرهنگ ایرانی بود مانند برابری جنسیتی در حالی که ما به عدالت جنسیتی اعتقاد داریم.

سند 2030 از جریان برنامه‌ریزی کشور حذف شد

وزیر آموزش و پرورش درباره دلایل عدم اجرای سند تحول بنیادین گفت: عدم اجرای سند مربوط به سال‌های گذشته است، هم اکنون سند 2030 به طور کامل از جریان برنامه‌ریزی کشور کنار گذاشته شده است و بهار سند تحول بنیادین را رقم زده‌ایم.

وی افزود: سند تحول به دنبال ایجاد حیات طیبه است و نظریه تعلیم و تربیتی کشور است و باید تمام آن را اجرا کنیم اما تا تحقق اجرای کامل آن فاصله داریم، چون سند به نقشه راه نیاز داشت البته نقشه راه سند تحول در سال‌های 93 و 97 تدوین شد اما از داخل اتاق وزرا بیرون نرفته بود که دلایل مختلفی دارد چون تمرکز بر سند تحول نبود و این سند رقیب دیگری داشت.

نقشه راه سند در شورای عالی انقلاب فرهنگی

صحرایی بیان کرد: تمام دستگاه‌ها برای اجرای سند تحول بنیادین وظایفی بر عهده دارند، هم اکنون نقشه راه سند را به شورای عالی انقلاب فرهنگی بردیم تا پس از تصویب به عنوان یک قانون تکلیف شده و تمام دستگاه‌های مسئول موظف به همکاری برای اجرا باشند.

وی ادامه داد: نقشه راه سند تحول بنیادین چند ویژگی دارد از جمله شاخص و برنامه سالانه مبتنی بر وضع موجود، از سال 1403 تا 1412را در قالب برنامه ملی شاخص‌گذاری کردیم، سند تحول بنیادین 6 زیر نظام مصوب و 458 برنامه دارد و یکی از اشکالات اجرایی این است که برای اجرای برنامه‌ها اولویت‌بندی نشده است.

خوشبختی این است که رییس‌جمهور بر اجرای سند تاکید دارد

صحرایی گفت: بنده با تمام وزرایی که بعد از تصویب سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش حضور داشتند مشورت و مشاهده کردم که اراده اجرای سند را داشتند اما محیط و شرایط فراهم نبود هم اکنون خوشبختی بنده این است که رئیس جمهور بر سند تحول بنیادین تاکید دارد.

وزیر آموزش و پرورش افزود: شورای پشتیبانی سند تحول بنیادین به ریاست معاون اول رئیس جمهور و حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی و سایر دستگاه‌ها تشکیل شد و تا کنون دو جلسه آن برگزار شده است، 7 پروژه پیشران ملی را تعریف کردیم که تصویب شد و نخستین آیین‌نامه با عنوان توسعه و تقویت مهارت‌های دانش‌آموزی در هیئت دولت تصویب شد.

2500 هنرستان کد اقتصادی می‌گیرند

وی ادامه داد: طبق این آیین‌نامه، 2500 هنرستان در کشور تولیدی و کارآفرین می‌شوند هم اکنون هنرستان‌ها آموزشی هستند و کد اقتصادی ندارند.

صحرایی گفت: هم اکنون 39.8 درصد دانش‌آموزان در هنرستان‌ها تحصیل می‌کنند و در برنامه هفتم توسعه ذکر شده است که 50 درصد دانش آموزان باید به هنرستان‌ها بروند، هر دانش‌آموز متوسطه یک مهارت در آیین‌نامه مهارت آموزی در هیئت دولت تصویب شد همچنین آمایش رشته‌های فنی و حرفه‌ای متناسب با نیاز بازار کار انجام خواهد شد و کتاب‌های درسی نیز باید تغییر کند.

آخرین وضعیت تغییرات کتاب‌های درسی

وزیر آموزش و پرورش درباره تغییرات کتاب‌های درسی گفت: هم اکنون چهارچوب شایستگی‌های پایه طراحی شده و راهنمای برنامه درسی بر مبنای آن اصلاح شد و هم اکنون نوبت اصلاح کتاب‌های درسی است، کتاب‌های جدید پایه اول ابتدایی به طور آزمایشی اجرا شد که پس از دریافت بازخورد آن را به صورت گسترده در سطح کشور اجرا خواهیم کرد.

تغییر مواد درسی و حجم آن

وی افزود: تفکر و تعقل، هویت ایرانی و اسلامی، خودباوری، استدلال و یادگیری مهارت‌ها در تغییرات کتاب‌های درسی مد نظر است همچنین جدول دروس و جدول زمان در حال تغییر به نفع فعالیت‌های ورزشی و پرورشی است تا ساعت را برای این برنامه‌ها باز کنیم و برای تحقق آن مواد درسی و حجم آن تغییر می‌کند.

امسال نهضت توانمندی معلمان اجرا می‌شود

صحرایی بیان کرد: موضوع مهمتر از کتاب‌های درسی توانمندی معلمان است و امسال سال نهضت توانمندی معلمان است و برای تمام آنها برنامه‌ریزی می‌شود تا دوره‌هایی را برای ارتقای خود داشته باشند.

وزیر آموزش و پرورش درباره کمبود معلم گفت: ناقوس خطر کمبود معلم در آموزش و پرورش سال 1399 توسط مرکز نیروی انسانی به صدا درآمد و در 20 اردیبهشت سال 1400 اعلام کردند که مهرماه امسال 200 هزار نیروی انسانی کمبود خواهیم داشت.

صحرایی با اشاره به اینکه قانون رتبه‌بندی 31 شهریور 1400 اجرا شد و معلمانی که رتبه خود را گرفتند خود را بازنشسته نکردند تا 31 شهریور 1402که ناگهان 80 هزار معلم بازنشسته شدند و با یک سونامی کمبود نیرو مواجه شدیم، گفت: اکنون دانشگاه فرهنگیان طبق برنامه هفتم توسعه باید سالانه 25 درصد توسعه زیرساخت داشته باشد.

وی ادامه داد: مشکل اصلی دانشگاه فرهنگیان، زیرساخت آموزشی است و به لحاظ فضای آموزشی به اندازه 60 هزار دانشجو ظرفیت دارد و در این دولت یک میلیون متر مربع زیر ساخت دانشگاه فرهنگیان افزایش یافت.

30 ملک در اختیار دانشگاه فرهنگیان قرار گرفت

وزیر آموزش و پرورش بیان کرد: چند روز قبل نزد رئیس جمهور بودیم و نخستین بار بود که رئیس‌جمهور از معلمان تقدیر کردند، در این برنامه رئیس دانشگاه فرهنگیان مشکل فضای آموزشی را با رئیس جمهور مطرح کردند و ایشان به بنده و رئیس دانشگاه گفتند که به همراه او به نهاد ریاست جمهوری برویم، در آنجا جلسه‌ای با حضور مسئولان مربوطه از جمله معاون حقوقی رئیس جمهور برگزار شد و آقای رئیسی پرسیدند که چرا مشکل فضای دانشگاه فرهنگیان حل نشده است و صحبت‌ها را شنیدند، در نهایت در این جلسه مقرر شد در اول مهر 30 ملک در اختیار دانشگاه فرهنگیان قرار بگیرد و تا 10 روز دیگر هر فضای خالی دیگری که شناسایی کردند باید تعیین تکلیف شود.

وی درباره مشکلات پرورشی در مدارس عنوان کرد: در بحث پرورشی مشکل اصلی نیروی انسانی است و سال‌ها به جز جذب از طریق دانشگاه فرهنگیان استخدام مربی پرورشی نداشتیم، امسال 19 هزار مربی پرورشی و تربیت بدنی برای مدارس استخدام می‌شوند همچنین طرح تحول پرورشی در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی است و موضوع دیگر جهت گیری است که امسال توجه به آسیب‌های اجتماعی است تا دانش‌آموزان را در برابر آسیب‌ها مصون کنیم و راه آن تبیین است و به همین منظور اردوهای نسل تمدن‌ساز را با حمایت نهادهای دیگر برگزار خواهیم کرد.

منبع: تسنیم

دیگر خبرها

  • سیستم بانکی و ارز کشور باید در خدمت تولید باشد
  • امام جمعه مهاباد: لازمه پیشرفت کشور سرمایه‌گذاری در حوزه آموزش و پرورش است
  • مازندران رتبه های برتر المپیادهای دانش آموزی را دارد
  • آموزش و پرورش زیربنای پیشرفت کشور/ فرهنگ ثبت رسمی در مدارس ترویج شود
  • مسئول یک سوپرمارکت هم این همه تغییر نمی‌کند!
  • مسئول یک سوپرمارکت هم این همه تغییر نمی‌کند
  • مراد صحرایی: در دولت سیزدهم مرگ سند ۲۰۳۰ را اجرا کردیم / تغییر عناوین و حجم دروس مدارس برای اجرای برنامه‌های پرورشی
  • بطحایی، وزیر اسبق آموزش و پرورش: ورود طلاب و روحانیون در مدرسه مسبوق به سابقه بوده است/ درس دینی را با روشی بسیار غلط ارائه می‌دهیم/ ما باید به شدت و سرعت روشمان را تغییر دهیم/ نمی‌شود با یک روش ناقص با مردم لج بازی کرد و به حرف‌های آنان گوش نداد
  • تغییر عناوین و حجم دروس مدارس برای اجرای برنامه‌های پرورشی
  • نتایج کنکور تربیت معلم آخر اردیبهشت اعلام می‌شود/جدول دروس تغییر می‌کند